Sjukgymnastik släpper på smärtan

Har man problem med ryggont, nackont eller har andra områden på kroppen som orsakar smärta är det vanligt att man söker sig till en sjukgymnast. Sjukgymnastik kan nämligen hjälpa oss med våra besvär och även om det inte är möjligt att bli kvitt smärtan så kan det åtminstone lindras med hjälp av sjukgymnastik.

Skillnad på sjukgymnast och fysioterapeut

Är man i behov av sjukgymnastik kan sökningar göra att man ramlar över titeln fysioterapeut vilket kan bli förvirrande. Fysioterapeut är den nya yrkestiteln för sjukgymnaster sedan 2014. De som har titeln sjukgymnast kan fortfarande arbeta vidare och om den önskar söka legitimation som fysioterapeut mot en kostnad. Det är dock ingen skillnad på kunskapen hos de båda och deras sjukgymnastik är likvärdig.

Specialkunskaper

Sjukgymnaster och fysioterapeuter har ofta mer kunskaper inom ett visst område. Man kan till exempel vara specialiserad på ortopedisk manuell terapi. Det betyder att denne kan dra ut leder för att sedan göra ett snabbt ryck för att ledytorna ska dras isär. Man kan också ha specialkunskaper inom området graviditet. Hur man ska träna under graviditeten utan att skada sig sin kropp eller sin bebis och hur man kan få hjälp med graviditetsbesvär som foglossning och ryggont.